De kracht van kruiden

Ik ben Christella en woon in Woerden met mijn man en twee kinderen. Mijn onderzoekend karakter en liefde voor kennisdeling hebben mij tot verschillende paden geleid. Zo heb ik een achtergrond in de Farmacie en organisatiemanagement. Een constante factor daarbij is altijd natuurgeneeskunde geweest. Ik ben in het bijzonder gefascineerd door kruidengeneeskunde, ook wel bekend als fytotherapie. Dit zet ik in bij cliënten naast voeding- en leefstijladviezen in mijn praktijk voor natuurgeneeskunde.
Kruidengeneeskunde houdt het volgende in: het behandelen, verminderen of voorkomen van aandoeningen met geneeskrachtige planten of delen van planten (bladeren, bloemen, zaden, wortels). De bereidingen daarvan horen er ook bij.

Kruidengeneeskunde wordt al eeuwen (traditioneel) gebruikt bij allerlei acute en chronische klachten. Hierbij worden kruiden toegediend via inwendige en uitwendige toepassingen. Ze kunnen bijvoorbeeld ingenomen worden als tincturen, (thee)infusies, afkooksels, capsules, tabletten en hydrolaten. Uitwendige toepassingen zijn onder andere baden, stomen, olie mengsels, pleisters, verbanden en kompressen.
Daarbij vind ik het belangrijk dat kruidenmiddelen (zowel kruidengeneesmiddelen als kruidensupplementen) veilig gebruikt worden. Onder andere tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is het belangrijk om hierbij stil te staan. Ik vertel in deze blog daar iets meer over
Kruiden worden op verschillende manieren vóór, tijdens en na de zwangerschap gebruikt. Dit kan uiteenlopend zijn. Soms is het om de fertiliteit te bevorderen, om ongemakken tijdens de zwangerschap te helpen of om aan te sterken / sneller te helen na de zwangerschap.
Het is mooi dat veel kennis en gebruiken omtrent kruidenmiddelen worden doorgegeven van generatie tot generatie. Dit moet gekoesterd worden zodat deze kennis en tradities niet verloren gaan. Ook hierbij geldt; luister naar je lichaam en durf vragen te stellen. Denk aan vragen zoals: Waarom wordt een bepaald kruid gebruikt? Hoe en hoe lang kan het gebruikt worden? Kan het veilig tijdens de zwangerschap gebruikt worden? Gaat het over in moedermelk? Kan een kruid in combinatie gebruikt worden met andere kruiden of medicijnen?
Soms kan het zijn dat combinaties elkaar versterken of juist afremmen. Dit hangt samen met de werkzame stoffen in een kruid maar ook met jou als persoon. Gevoeligheden, allergieën en lichaamsfuncties spelen een rol bij hoe een kruid opgenomen en verwerkt wordt in het lichaam. Onthoud dat iedereen anders is en dus anders kan reageren op kruiden. Bij twijfel raad ik aan om contact op te nemen met een kruidengeneeskundige / fytotherapeut die met je mee kan kijken.
Ik noem hier een paar voorbeelden van vragen die veel ter sprake komen in mijn praktijk bij moeders en vrouwen met een kinderwens. Misschien heb jij soortgelijke vragen (gehad):
– Wanneer kan frambozenblad veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap?
– Is redi katoen (rode katoen) en katoen blad hetzelfde? En kunnen ze allebei gebruikt worden in een vaginale stoom of faya watra na de bevalling?
– Venkel en anijs thee werkt niet altijd tegen buikkrampjes, hoe komt dat en waar ligt het aan? Wat kan er gebruikt worden?
– Kan castorolie en blad gebruikt worden tijdens en na de bevalling?
– Wanneer kunnen baby’s kruidenthee drinken? Is het veilig?
– Welke rol speelt voeding van moeder naar baby via de borstvoeding? Welke stoffen worden doorgegeven?
– Hoe kan de vruchtbaarheid verhoogd worden?
– Welke plantaardige middelen kunnen bij baby’s en kinderen gebruikt worden bij kinderziektes; koorts, wonden, verkoudheid, eczeem, tandjes, onrustig gedrag, angst etc
– Hoe kan de borstvoeding op gang gezet worden?
– Mijn baby heeft een (melk)allergie, wat kan ik hem/haar geven?
– Wat te doen bij menstruatie klachten voor of na de bevalling?
– Wat kan er gedaan worden bij een postpartum depressie voor mentaal welzijn?
– Hoe kan ik een afgebroken zwangerschap of geboorte verlies verwerken?
– Ik voel me oververmoeidheid en heb veel stress als moeder. Hoe kan ik dit aanpakken?
– Hoe kan ik me weer goed voelen na een zwangerschap?
Bij deze, en andere, vragen is er vaak een achterliggende reden of gedachte. Wij gaan samen op zoek naar wat er achter ligt. Mijn uitgangspunt is altijd wat jij als persoon en moeder wilt. Daarbij neem ik jouw (thuis)situatie, (medisch)achtergrond en leefstijl in acht. Ook het gebruik van medicijnen en andere hulpmiddelen is belangrijk om te weten zodat interacties en bijwerkingen voorkomen kunnen worden. Daarom werk ik graag samen met jouw huis(arts), gynaecoloog, verloskundigen, kraamverzorgsters, doula’s en andere zorgaanbieders om optimale zorg aan jou te bieden. Dat doe ik altijd met jouw toestemming.
Ik help graag vrouwen met een kinderwens en moeders (to be) die op een natuurlijke manier hun moederschap willen omarmen. Met zicht op het zelfgenezende vermogen van het lichaam.
Mijn behandelingen en werkwijze zijn in te zetten vóór, tijdens en na de zwangerschap bij moeder, kind en gezin.
In mijn praktijk is niks is te gek, raar of zweverig om te bespreken. Ik kijk naar je fysieke, emotionele, mentale, spirituele en sociale gesteldheid. Alles hangt samen en ik begeleid je bij het ontdekken en aanpakken van de puzzelstukjes in jouw leven zodat je verder kunt. Dat doe ik met integriteit, deskundigheid en voldoening.
Ik nodig je graag uit voor een kennismakingsgesprek.
Christella Pronk-Garard
Natuurgeneeskundig therapeut
Kaleon Natuurgeneeskunde
06 13166883
Derkinderenstraat 32
3443 CW, Woerden (en online)